futbolatesi.com Yaşam 2025 yılındaki Üç Aylar Orucu Tarihleri ve Detayları Açıklandı!

2025 yılındaki Üç Aylar Orucu Tarihleri ve Detayları Açıklandı!

2025 yılında manevi iklimin başlangıcı olarak kabul edilen üç aylar, 1 Ocak'ta Recep ayı ile birlikte başlayacak. İslam dünyasında ibadetlerin arttığı bu dönemde oruç tutmak da önemli bir ibadet olarak yer almaktadır. Üç aylar orucu, 2025 yılında da müminler tarafından tutulacak ve manevi anlamda güçlenmeyi hedefleyeceklerdir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Recep Ayı

Recep Ayı ve Üç Aylar Başlıyor

Rahmet ve mağfiretin habercisi olan Recep ayı ile birlikte üç aylar başlıyor. Regaip Kandili ile Recep ayı, bu yıl 1 Ocak Çarşamba günü eda edilecek. 'Recep Allah'ın ayıdır' hadisiyle anılan bu ay, özellikle tövbe ve istiğfarların sıkça yapıldığı, sevapların katbekat arttığı bir zaman dilimidir. İslam dünyası, Recep ayını dualarını artırır, nafile oruçlarla ruhlarını besler ve ibadetlerini derinleştirir.

Üç Aylar Orucu Ne Zaman Başlıyor 2025?

Halve Ramak arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban zan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde 'Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.' diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).

Üç Aylar Orucu ve Niyet

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).

Üç Aylar Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir (Kâsânî, Bedâî', II, 85).

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *